1187811.jpg

Nyt on vihdoin nukkekodillani nimi. Pitkään olikin tuntunut aika tylsältä puhua pelkästä nukkekodista. Etenkin, kun jatkuvasti käyn vierailemassa blogeissa, joissa nukkekodeilla on mitä hienoimpia nimiä. Olin kylläkin aivan varma, että jossakin vaiheessa tapahtuu eräänlainen "valaistuminen", ja nukkekoti nimetään sen myötä. Ja Brandtin perheen Suomeen muutto helpotti selvästi asiaa. Ensimmäisenä tuli mieleen jokin lapsuuteni mummolaan liittyvä muisto. Olivathan isovanhempani aikalaisia Brandtin perheen kanssa. Yhdessä Etelä-Suomessa asuvan siskoni kanssa kävimme puhelinkeskustelussa läpi mummoni puutarhaa aina kukkapenkkiä myöten. Innostuimme vielä molemmat selailemaan käsillä olevia taidekirjojamme. Siellä se oli, se vain ikäänkuin "loisti" kirjan sivulta. Amélie Lundahl, miten kaunis nimi. Siskoni, joka on kuvataiteilija, tiesi heti kyseisen taiteilijan. Sattumoisin hän löysi heti tärkeää tietoa Améliesta omasta kirjastaan. Mikä yhteensattuma, Amélie on syntynyt ja asunut Oulussa 1800-luvulla. Ja koska Hietasaaressa oli todella villoja 1800-luvun loppupuolella, villa on mitä sopivin sana yhdistää Amélie-nimeen.   

1187762.jpg

Amélie Lundahl oli yksi 1880-luvulla Suomen taiteen eturiviin nousseista naistaiteilijoista. Hän syntyi 26.5.1850 Oulussa ja kuoli 20.8.1914 Helsingissä. Amélie oli perheen yhdestoista lapsi, ja hänen äitinsä Katarina Charlotta o.s Cajanus kuoli vain kolme kuukautta Amélien syntymän jälkeen. Isä oli kaupunginviskaali Abraham Lundahl, ja hän kuoli Amélien ollessa 8-vuotias. Perhe ja Lundahlien suku tunnettiin taideharrastuksestaan. Amélien sisaren Cecilian poika oli Ilmari Kianto.

Vuonna 1870 Amélie muutti Helsinkiin opiskelemaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa . Seuraavana vuonna Amélie sai matka-apurahan, jonka avulla hän pystyi opiskelemaan vuodet 1872 - 1873 Tukholmassa taideteollisessa veistokoulussa. Tukholman opintojen jälkeen Amélie jatkoi opintojaan Helsingissä, ja hän toimi opintojen ohessa opettajana Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1874 - 1876.

Valtion matkastipendin saatuaan Amélie matkusti Ranskaan vuonna 1877. Hänen tunnetuimmat työnsä ovat Ranskan ajalta ja erityisesti Bretagnesta. Amélie palasi Suomeen vuonna 1899.

Amélien maalaamia tauluja Bretagnessa:

1187759.jpg

Puutarhatyttö v.1885

1187768.jpg

Bretagnelaistyttö ruukku kädessä v.1884